torstai 5. marraskuuta 2015

VTT:n projekti tukee ihmisen lähettämistä Marsiin – teknologiasta apua myös mobiiliyhteyksiin

UNISONO-projektissa on kehitetty uusi viestintäjärjestelmä, jonka avulla astronautit voivat ohjata planeetan pinnalla olevia robotteja. Teknologiaa voidaan käyttää myös muun muassa mobiilipelien verkkoviiveen vähentämisessä.
Piirroskuva Marsin punaisesta, kraatterien kuvioimasta poskesta, jota lautasmainen luotain lähestyy.
Piirtäjän näkemys Nasan MSL-tiedelaboratoriosta lähestymässä Marsia. Mukana matkustanut Curiosity-mönkijä laskeutui Marsiin elokuussa 2012. Curiosityn kaksivuotiseksi aiottu työ jatkuu yhä.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n koordinoimassa kansainvälisessä UNISONO-projektissa on kehitetty ja muokattu olemassa olevaa viestintäjärjestelmää, jonka avulla kiertoradalla oleva avaruusasema voi ylläpitää keskeytymättömän yhteyden planeetan pinnalla työskenteleviin robotteihin.
Samaa teknologiaa on mahdollista soveltaa myös teollisuudessa. Järjestelmän avulla voidaan esimerkiksi vähentää verkkoviivettä mobiilipeleissä.

VTT:n mukaan UNISONO-projektissa kehitetty teknologia on tärkeä askel esimerkiksi ihmisen lähettämiseksi Marsiin. Ennen kuin ihmiset voivat laskeutua Marsiin, planeetan pinnalle täytyy rakentaa infrastruktuuria kuten majoitustiloja ja laboratorioita.

Kauko-ohjatut robotit rakennustöihin

Tutkijoiden visiossa punaisen planeetan pinnalle lähetettävien robottien tehtävänä olisi rakentaa ihmisten tarvitsemat tilat. Marsia kiertävällä avaruusasemalla olevat astronautit kauko-ohjaisivat rakennustöitä tekeviä robotteja.
Tällä hetkellä avaruuslentäjät voivat harjoitella Maan pinnalla olevien robottien ohjausta kansainväliseltä avaruusasema ISS:ltä käsin.
ISS kiertää jatkuvasti Maata, joten astronautit menettävät tasaisin väliajoin suoran yhteyden ohjaamaansa robottiin. Se aiheuttaa katkonaisuuden tietojen ja videokuvan siirtoon ja estää astronautteja hallitsemasta robottia.
– Robotin hallinnan menettäminen kriittisen tehtävän aikana voi vahingoittaa tehtävää tai robottia itseään. UNISONO-projekti on kehittänyt ratkaisun, jonka avulla astronautti voi olla jatkuvassa yhteydessä robottiin koko kiertoradalta, kertoo VTT:n robotiikkajärjestelmien päätutkija Ali Muhammad.
ISS:n aikaikkuna olla suorassa yhteydessä robottiin Maan pinnalla on huomattavasti lyhyempi, kuin mitä on suunniteltu Marsia kiertävälle luotaimelle.
UNISONO-projektissa on selvinnyt, että yhteyden aikaikkunaa voidaan laajentaa kytkeytymällä saumattomasti eri tukiasemiin Maan pinnalla. Näin astronautit voivat simuloida tulevia robottien lähettämisiä Marsiin, Kuuhun tai muille taivaankappaleille.

Teknologialla myös muita käyttömahdollisuuksia

VTT:n mukaan uudella teknologialla on useita muita potentiaalisia teollisia sovelluksia. Samaa ideaa voidaan käyttää saumattomien langattomien tiedonsiirtojärjestelmien suunnittelussa. Näin voidaan ratkaista ongelma, jossa älypuhelimet menettävät signaalinsa liikkuvassa autossa tai junassa.
Peliteollisuus puolestaan voisi hyötyä teknologiasta, koska sen avulla olisi mahdollista poistaa viive verkkopeleistä.
– Mobiilipelien pelaajat kokevat säännöllisesti viivettä ja yhteysongelmia pelin aikana. UNISONO-projektin aikana kehitetyllä teknologialla voitaisiin parantaa pelikokemusta, sanoo VTT:n tutkija Janne Seppänen.
Euroopan avaruusjärjestö ESA myönsi UNISONO-projektin VTT:lle ja italialaiselle Altec SpA -yhtiölle kansainvälisen tarjouskilpailun perusteella. Projekti käynnistyi kesäkuussa 2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti